uj.banner
Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum
Általános Iskola 8. osztály utáni képzések | Érettségi | Felnőttképzés | Nyelvi képzések
Szakmai Nap
2010. novemberében került megrendezésre a Szakmai Nap elnevezésű esemény a Modell Divatiskola Szakképzésen részt vevő tanulói részére.

A tanórák helyett egész nap a szakma különböző területeit képviselő előadók prezentációját hallgathatták az érdeklődő tanulók és tanárok egyaránt.

Elsőként Kokasné dr. Palicska Lívia az Óbudai Egyetem főiskolai docense tartotta meg előadását.

Funkcionális és intelligens textil-ruházati termékek címmel. Olyan részletes előadást kaptunk,hogy úgy érzem  mindenképpen idéznem kell belőle ha pontos ismertetésre törekszem.

Elsőként a Funkcionális textíliákat részletezte: „új, a hagyományos textilfunkcióktól különböző tulajdonságot, hatást alakítanak ki, amellyel megnő a termék használati értéke"

- cél a különböző anyagokat jellemző individuális, főként fizikai tulajdonságok összekapcsolása egyetlen anyagi rendszeren belül. Elsődlegesen a munkaruhákon figyelhető meg az alkalmazásuk. Mint a rendőrök golyóállómellénye.

Mindennapokban alkalmazott funkcionális textíliák  
- fokozott viselési komfort, időjárás elleni védelem (lélegző funkció, kis súly, rugalmasság, stb.),
- egyéb külső hatások elleni védelem (pl. tűz, sugárzások, stb.),
- optimális kezelési tulajdonságok (gyors száradás, könnyű kezelhetőség

Innovatív textil alapanyagok fejlesztése.

További rengeteg érdekes részletet tudhattunk meg: Szálak fajtáitól kezdve, különböző folyamatok részletes leírásáig. Nedvesség, izzadástkezelő szálak pl coolmax szál.. Funkcionális társítás: Flokkozás (társítás szállal ) Laminálás társítás membránnal. Gore-TEX példa az egyedi képességű membránra, teflonhártyás textil szerkezet.Védelem az uv sugárzás ellen. Gyógyító textilek réz ezüst bevitelével. Olaj és szennytaszító funkció, öntisztuló textíliák.


A legnagyobb érdeklődést az  Intelligens textíliák váltották ki,. látványos, extrém, változatos tulajdonságaikkal.

Intelligens textil: klimatizál, kommunikál, világít, hatóanyagot ellenőrzött módon adagol, stb

Funkciók:

- szigetelés/hűtés (aktív/passzív)
- Aktív szálak/textíliák (shape memory/alkalmazkodó /válaszoló tulajdonság)
- Energia és adatátvitel
- Barrier hatás/szelektív áteresztőképesség
- érzékelés/védelem (vegyi, biológiai)
- Öntisztuló textíliák
- Védelem sugárzás ellen
- Elektromágneses-árnyékolás

Hőszabályozó mikrokapszulák a szálak között illetve a szálak belsejében Phase change material, alakemlékező anyagok shape memory materials. A legnagyobb siker, mindenki kedvence az Alakváltozásra képes ruha volt amit  Hussein Chalayan divatbemutatójának filmrészletén tekinthettünk meg. Ezek a ruhák üvegszálból készültek és  távirányítással a formájuk megváltoztatható.  kaméleon hatás színváltoztató textíliák. A következő előadás a Moholy Nagy University of Art and Design intézmény két egyetemi adjunktusa által történt.  Ennél az előadásnál főleg a  textiltervező tanszék részletes  bemutatása volt a téma . Ahol a tradicíónális, kézműves illetve a modern számítógépes technikákat, technológiákat egyaránt tanítják és használják. Kiemelkedő projektmunkákat mutatattak bel, ahol természetesen ugyanolyan fontos az innovatív gondolkodásmód , minta tervezés. Ezután az Innovatext Zrt. Önkéntes textil minősítő rendszerek, (textiltermékek kémiai biztonsági kémiai rendszere) című előadás következett. Az elöbbieknél, ha fogalmazhatok így ,szárazabb témájú de mégis annál fontosabb és szükséges textilipari követelményekről volt szó. Az Innovatext bemutatásával kezdődött (a magyar textil- és textilruházati ipar központi fejlesztő- és vizsgálóbázisa amit már 1949 –ben megalapítottak. Valamint  műszaki fejlesztési projektek jelentős szereplőjévé vált. Megismertetett minket az előadó az EU közösségi politikájának alapvető elemeivel. úgymint az áruk, szolgáltatások, személyek és a tőke szabad mozgása. Megtudtuk mi az a REACH: Rendelet a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről,  engedélyezéséről és korlátozásáról. Felhívta figyelmünket a  textiliparban előforduló veszélyes anyagokra. Úgymint az azbeszt, formaldehid, vagy éppen a peszticidek. Bemutatta az önkéntes minősítő rendszereket, és a minősítő jeleket. Úgymint a Blue Angel, a Nordic Swan, vagy a Magyar Környezetbarát Védjegy. Utóbbit a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium alapította 1994.-ben, amely a Környezetbarát Közhasznú Társaság egyes termékekre vonatkozó feltételrendszerének kidolgozását, odaítélését koordinálja. Az Öko-TEX Standard 1000 pedig a textilgyártás teljes folyamatát öleli fel és minősíti környezeti szempontok alapján.

Végül a Márkaépítésben nyújtottak segítséget részletes tájékoztatásukkal a pályakezdő, divattervezői ambíciókkal megáldott tanulóknak, Takács Attila illetve Esztányi István és Illésy Lenke.

Nagyon tanulságos színes, érdekes előadásokon vehettünk részt. Amire szerintem nagy igény lenne sűrűbben is, illetve szélesebb körökben is. Mivel sok esetben a mindennapi öltözködést befolyásolja, illetve határozza meg, a szakmán kívüli mindennapi embereknek is szükségük lehet ezekre az információkra.

Kíváncsian és nagy érdeklődéssel várjuk az ezekhez hasonló inspiráló és ismeretterjesztő napokat a See Fashion Program befejezése után is.
 

esza hu_v863-300x272

ALUMNI -
VEKOP-8.6.3-16-2017-00006

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

hatartalanul logo

Határtalanul!
a nemzeti összetartozás
operatív programja

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

infoblokk kedv_final_RGB_ESZA_felso-300x210

VEKOP-8.5.1-17-2017-00003
"Idegen nyelvi készségek
fejlesztése"

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

infoblokk kedv_final_RGB_ESZA_felso-300x210

VEKOP-8.6.3-16-2017-00006
„BKSZC – Bátorság, Komplexitás,
Szinergia és Célszerűség a
Szakképzésért”

ruha
konyvtar
szakmai gy
Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum
Minden jog fenntarva! © 2009,
http://www.modelldivatiskola.hu, e-mail: titkarsag@kreativtechnikum.hu
Elérhetőségek: Főépület - 1133 Budapest, Vág u. 12-14. Telefon: +36 1 351 05 14, Fax: +36 1 351 10 93, Tanműhely - 1134 Budapest, Szabolcs u. 27. Telefon: +36 1 412 27 50