uj.banner
Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum
Általános Iskola 8. osztály utáni képzések | Érettségi | Felnőttképzés | Nyelvi képzések
SEE fashion

A  Projekt témája:


A SEE Fashion  projekt a divatot olyan módon vizsgálja, hogy annak az emberekre és a környezetre gyakorolt hatását helyezi előtérbe.  SEE Fashion  felfogásában a divat tiszteli és óvja a természetet, a bolygót és az embereket. 

A diákok a projekt során elsősorban az etikus divat, az öko-divat és a fenntartható divat témákban mélyednek el. A folyamat során a diákok felfedezik, milyen lehetőségeket rejt az etikus / ökodivat és véleményt alakítanak ki róla. Keresik annak lehetőségét, hogyan lehet egyensúlyt kialakítani aközött, hogy nagyszerű ruhákat kívánunk viselni, de mindeközben meg tudjuk óvni a környező világot.


A projekt beépül az iskolák tanmenetébe: a munka egyaránt folyik a tanórák keretében és a tanórákon kívül ( workshop, stb.) 7 középiskola részvételével zajlik a projekt, melyekben az a közös, hogy designra szakosodtak.


SEE: Fashion – Comenius projekt 2010-2012 nemzetközi együttműködés a Modell Divatiskolában

A budapesti Modell Divatiskola az idei tanévtől már két európai uniós oktatási programban is érdekelt. Ezek közül a SEE: Fashion nevű nemzetközi projekt célja, olyan környezettudatos divattervezők nevelése, akik a divat diktálása mellett a fenntartható fejlődést, a termelőkkel szembeni etikus magatartást és a környezetvédelmet is szem előtt tartják kollekcióik tervezésénél. A résztvevő iskolák közötti első közös megbeszélésre február közepén Marseille-ben kerül sor, magyar részről négy fiatal tervező tanuló részvételével.

A SEE: Fashion projekt a divatot olyan módon vizsgálja, hogy annak az emberekre és a környezetre gyakorolt hatását helyezi előtérbe.  Felfogásában a divat tiszteli és óvja a természetet, a bolygót és az embereket.  A diákok a kétéves munka során a felfedezik, milyen lehetőségeket rejt az etikus/öko-divat, és véleményt alakítanak ki róla.

A SEE szó mozaikszó, 3 szó kezdőbetűjét tartalmazza: sustainable (fenntartható), ethical (etikus) és ecological (ökológiai), amelyek a projekt fő témái is egyben. Négy középiskola részvételével zajlik a munka, melyekben az a közös, hogy designra szakosodtak. A partnereink Anglia, Franciaország és Németország egy-egy középiskolája.

A projekt beépül az iskolák tantervébe: a munka egyaránt folyik a tanórák keretében és a tanórákon kívül (workshop, stb.). A projekt nem csak a résztvevő diákokra irányul, hanem a tágabb közösségre, a településen lévő intézményekre, helyi iskolákra, divatcégekre is hatást kíván gyakorolni.

A kétéves program során tervezett ruhákat divatbemutatón láthatja majd a közönség, emellett honlap, DVD és könyv is születik a nemzetközi projekt eredményeiről.

A magyar diákok első körben azt a feladatot kapták, hogy kutassák fel a természetes és a környezetbarát, valamint mesterséges textíliák felhasználásának lehetőségeit a divattervezésben az öltözetkészítésben. Jártak Mezőtúron high-tech sport és speciális ruházatok konfekcionálására szakosodott ruhagyártó üzemben, a BME kutatóintézeteiben, ahol a nanotechnológia textilipari alkalmazásának lehetőségeiről szereztek ismereteket, és folyamatosan keresik a kapcsolatot a hazai környezettudatos öltözéktervező iparművészekkel. Az iskola novemberi Szakmai napján a divat-, és textilruházat jeles szakembereinek előadásait hallgathatták meg a diákok pl. a funkcionális és intelligens textil és ruházati termékekről, az ÖKO-Tex védjegyről, az ökotextíliák szerepéről, jelentőségéről, a vizsgálati módszerekről, a márkaépítés lépéseiről, lehetőségeiről.

Marseille-ben, február közepén az eddig szerzett tapasztalataikról tartanak beszámolót a többi partner intézmény számára, majd május végén, Budapesten az egy éves munkáról és a további feladatokról egyeztetnek. A májusi budapesti találkozón egy látványos divatbemutatót is láthat majd a közönség, a tervek szerint hazai tervezők együttműködésével.
Módosítás dátuma: 2011. február 01. kedd, 09:08
 

esza hu_v863-300x272

ALUMNI -
VEKOP-8.6.3-16-2017-00006

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

hatartalanul logo

Határtalanul!
a nemzeti összetartozás
operatív programja

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

infoblokk kedv_final_RGB_ESZA_felso-300x210

VEKOP-8.5.1-17-2017-00003
"Idegen nyelvi készségek
fejlesztése"

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

infoblokk kedv_final_RGB_ESZA_felso-300x210

VEKOP-8.6.3-16-2017-00006
„BKSZC – Bátorság, Komplexitás,
Szinergia és Célszerűség a
Szakképzésért”

ruha
konyvtar
szakmai gy
Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum
Minden jog fenntarva! © 2009,
http://www.modelldivatiskola.hu, e-mail: titkarsag@kreativtechnikum.hu
Elérhetőségek: Főépület - 1133 Budapest, Vág u. 12-14. Telefon: +36 1 351 05 14, Fax: +36 1 351 10 93, Tanműhely - 1134 Budapest, Szabolcs u. 27. Telefon: +36 1 412 27 50