uj.banner
Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum
Általános Iskola 8. osztály utáni képzések | Érettségi | Felnőttképzés | Nyelvi képzések
A két éves projektmunkában résztvevő diákok élménybeszámolói

1.
2009 szeptemberében vette kezdetét a projekt iskolánkban. Amikor csatlakoztunk, megkaptuk az első feladatot, meg kellett ismernünk a csapat többi tagját, ugyanis csak látásból ismertük egymást. Szerencsére hamar összekovácsolódtunk és hónapokon keresztül dolgoztunk a megadott témákban, ehhez kapcsolódóan programokat szerveztünk az iskolában.

Az első év végén Spanyolországba látogathattunk Galapagar-ba, ahol beszámoltunk az éves tevékenységeinkről, megismertük a résztvevő országok diákjait, tanárait, és ízelítőt kaphattunk a spanyol kultúrából, illetve az ország látványosságaiból. A második évben az új diákok csatlakoztak a koordináló csapathoz és új feladat feldolgozását kezdtük meg. A második az évben  is szerveztünk programokat az iskolában. A két évet lezáró meeting-re Olaszországban, Bormio-ban került sor. Itt szintén beszámoltunk az elvégzett munkánkról, valamint újra találkoztunk a résztvevőkkel, közöttük ismerős és ismeretlen arcokkal egyaránt. Megismerhettük Olaszország bizonyos részeit és ellátogattunk Svájcba. Ez a projekt rengeteg lehetőséget nyújtott számunkra. Ösztönzött minket az angol nyelv használatára, az együttműködésre, nem csak egymással, hanem más országokkal is. Nyitottakká váltunk olyan dolgokra, amik idegenek voltak számunkra, és nem utolsó sorban rengeteg új barátot szereztünk. A projekt hasznos volt az iskola számára is, hiszen így erősíthette nemzetközi kapcsolatait. Természetesen az utazások felejthetetlen élményt nyújtottak számunkra. Bátran ajánljuk a vállalkozó kedvűeknek is, hogy használják ki az olyan lehetőségeket, amelyekkel új ismereteket szerezhetnek.


2.
A 2009-től tartó program keretén belül alkalmunk nyílt megismerkedni és megismertetni az iskolánk tanulóit az egészséges élethez szükséges feltételekkel, mint például a rendszeres sport, az egészséges táplálkozás, vagy a mentális egészségünk megőrzése. Olyan globális problémákkal foglalkoztunk, mint a depresszió, vagy az egyre általánosabbá vált mozgásszegény életmód. Megtudhattuk, hogy a programban résztvevő országok fiataljainak hasonló gondjaik vannak és kiderült az is, hogy ha összefogunk és figyelünk egymásra és magunkra, megoldhatóak ezek a problémák.

3.
Azért csatlakoztam a programba, mert érdekelt, hogy a korombeliek hogyan vélekednek az egészséges életmódról, és hogy tudnék-e nekik bármilyen módon segíteni. Persze az utazásra is kíváncsi voltam, mert még nem jártam külföldön. Így összekapcsoltam az érdekest a hasznossal. Összekovácsolta a társaságunkat is ez a „feladat”, hiszen barátságok születtek belőle és ezeket a továbbiakban is kamatoztathatjuk. Gyakorolhattuk az angol nyelvet is. A külföldi programokat is élveztem a túra, a városnézés, a különféle kultúrák megismerése miatt.

4.
Miért csatlakoztunk a Comenius - For a better life programhoz?!
Először merő kíváncsiságból; érdekelt bennünket, mit takar a név, mi a feladata, és azt, hogyan kívánja teljesíteni. Majd miután az első találkozók után körvonalazódni kezdtek, éreztük a feladatokban rejlő nehézségeket. Nem könnyű egy mai fiatalt rávezetni az egészségesebb életvitelre, amikor a média is (habár most már „korlátozva”) chips, cukros üdítőital, alkohol és gyorséttermi reklámokkal van tele, ráadásul a szüleink, rokonaink, barátaink rossz szokásai könnyen a mi szokásainkká is válhatnak. Senkiből nem szerettünk volna vegetáriánus, zöldteán élő, anti-dohányost faragni, de ha már a fogyasztott adagjai számán tudtunk némileg javítani, azt sikerként könyveltük el. Nagyon élveztünk a diáknap programjain együtt dolgozni, az Olaszországban előadandó táncra és a prezentációra készülni (bár utóbbira kevésbé), de legelső sorban a Bormio-ban töltött 5 napot. Izgalmas volt látni, hogy a többi résztvevő ország tanulói mivel foglalatoskodtak az elmúlt egy évben, melyek az alapvető különbségek a hasonló témák eredményei között. Magunk között szólva egyáltalán nem olyan elkeserítő a helyzet, mint azt először gondoltuk, meglepően sokan táplálkoznak az egészséges határokon belül, mozognak rendszeresen, töltenek elég időt a szabadban. Azon kívül, hogy hogyan lehet rekordidő alatt egyik vonatról a másikra átszállni, sok érdekes és hasznos dolgot tanultunk meg arról, hogy miként tarthatjuk meg testi és lelki egészségünket.
Módosítás dátuma: 2011. október 06. csütörtök, 07:53
 

esza hu_v863-300x272

ALUMNI -
VEKOP-8.6.3-16-2017-00006

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

hatartalanul logo

Határtalanul!
a nemzeti összetartozás
operatív programja

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

infoblokk kedv_final_RGB_ESZA_felso-300x210

VEKOP-8.5.1-17-2017-00003
"Idegen nyelvi készségek
fejlesztése"

Idegen nyelvi készségek fejlesztése

infoblokk kedv_final_RGB_ESZA_felso-300x210

VEKOP-8.6.3-16-2017-00006
„BKSZC – Bátorság, Komplexitás,
Szinergia és Célszerűség a
Szakképzésért”

ruha
konyvtar
szakmai gy
Budapesti Komplex SZC Kreatív Technikum
Minden jog fenntarva! © 2009,
http://www.modelldivatiskola.hu, e-mail: titkarsag@kreativtechnikum.hu
Elérhetőségek: Főépület - 1133 Budapest, Vág u. 12-14. Telefon: +36 1 351 05 14, Fax: +36 1 351 10 93, Tanműhely - 1134 Budapest, Szabolcs u. 27. Telefon: +36 1 412 27 50